ДОНАЦИЈА ОПШТИНЕ „УГРЕЈАЋЕ“ ШКОЛУ
28.03.2013

Ђаци Основне школе „Бранко Радићевић“ у Габровцу већ другу недељу уче у хладним учионицама, обучени у јакне, са шаловима и капама. Ова школа остала је без лож уља а након што су се обратили свим надлежним институцијама у помоћ је прискочила Градска општина Палилула. Председник општине Бобан Џунић обећао је донацију лож уља већ истог дана, јер, здравље деце је приоритет.

„Од родитеља деце која похађају школу у Габровцу и директорке школе Глорије Радојчић добио сам позив да обиђем школу и уверим се у тренутно стање рада ове установе, изјавио је председник општине Палилула. Речено ми је да надлежне иниституције нису биле у могућности да помогну. Градска општина Палилула ће интервентно помоћи и након договора са добављачима, допремити школи одређену количину лож уља. Имајући у виду да град тендереом то набавља, ми ћемо уље поклонити као донацију, рекао је председник општине Палилула и тако решити административну препреку. Када се ради о деци престаје политика, нестају све баријере. Наша жеља је да најпре деци обезбедимо нормалне услове за живот – нагласио је Бобан Џунић. По његовим речима, школи „Бранко Радићевић“ у Габровцу, биће  достављено довољно енергената, бар за десетак дана, док се не реше процедуралне тешкоће.

„Последњи дан када смо имали грејање је био 15. март, када смо обележили 135 година постојања школе. Од 18. марта остали смо без лож уља и без грејања. Скратили смо часове на 30 минута и почели да радимо од 9 сати, уместо од 8. Обратили смо се свима који су надлежни, почевши од Школске управе, преко градске Управе за образовање Града Ниша а позајмицу нафте смо тражили од ЈКП „Медиане“ и „Наисуса“. Међутим, они нису били у ситуацији да нам помогну. На крају смо се обратили председнику општине Палилула и очекујемо помоћ-објашњава директорка ОШ „Бранко Радичевић“, Глорија Радојчић.

Иако овако хладно време није уобичајно за крај марта, школе углавном имају довољно енергената да покрију целу сезону. Директорка Радојчић истиче да је проблем настао када им је приликом прошле испоруке достављено, око тону мање лож-уља. Каже да су овај проблем одмах пријавили, али да је за нову набавку неопходно да град распише јавну набавку, која би се завршила за око три месеца.

„Трудимо се да некако превазиђемо проблем, па се тако настава обавља у две до три просторије које покушавамо да угрејемо грејалицама и кварцним пећима, али и тада настаје проблем. Када укључимо више тих грејалица, испадају осигурачи јер имамо лошу и стару електроинсталацију – каже директорка школе.

Како је боравак у хладним учионицама велики ризик по здравље деце, поједини родитљи ђака одлучили су да своју децу не пуштају на часове. Тако је у предшколској групи, коју је овим поводом посетио председник, од укупно 12 малишана дошло само њих троје. Иначе, Основну школу „Бранко Радичевић“ похађа 154 ђака, од тога њих 134 борави у матичној школи у Габровцу. Подршка основном образовању деце и младих, посебно на сеоском подручју, по речима председника општине Палилула Бобан Џунић, је један од четири главна развојна приоритета и стратешких циљева развоја ове општине. (ЕКОполис мрежа)